Mjesečna arhiva: Juli 2015

Baška pohod

P28-07-15_17.21 IMG_20150728_172401 P28-07-15_17.11

Kao i svake godine tako i ove, zadnji utorak u mjesecu Julu predviđen je za tradicionalnu manifestaciju kulturno turističko “Baška pohod”. Kotorani koji žive diljem svijeta sakupilu su se po 6 put , kako bi prošetali stazama i puteljcima Kotorska i sačuvali od zaborava staru izreku “Baška turci, baška kotorani”. U pohodu svake godine učestvuje na stotine građana Kotorska i njihovih gostiju i sam pohod je prepoznat  i prelazi granice Kotorska i kao takav ušao je u turističku ponudu grada Doboja. Učesnici pohoda osim šetnje kasnije su se družili u kulturno zabavnom programu , na poligonu osnovne škole do kasno u noć.

Cijeli tekst

Gostovanje turskog folklora

lukavavc turska 041 lukavavc turska 031 lukavavc turska 036

U nedjelju uveče je upriličen kulturno zabavni program u domu kulture, koji je izveo turski ansambal. Pred prepunom salom gosti su izveli cjelovečernji koncert igara i pjesama. Gosti su dočekani i ispraćeni sa velikom aplauzom i izrazili su veliku zahvalnost na dobrodošlicu kakvu nisu zapamtili. U narednim danima bit će upriličen program još jednog turskog anambla o čemu ćemo dati izvještaj.

Cijeli tekst

Gostovanje Kud-a u Lukavcu

lukavavc turska 018 lukavavc turska 004 lukavavc turska 007 lukavavc turska 009 lukavavc turska 010 lukavavc turska 018 (1)

 

 

U subotu 25.07. 2015.god  KUD “Mladost” i Udruženje žena Kotorsko bili su gosti KUD “Rudar” Lukavac na 9. Medjunarodnoj Smotri Folklora. Imali smo tu čast da kao dugogodišnji prijatelji igramo rame uz rame sa poznatim KUD a  iz Turske , Hrvatske i BiH. Naša koreografija bila je posebno zapažena i javno pohvaljena. Naši domaćini upriličili su i izlet na jezero Modrac, šetnju Lukavcom i naravno ručakom i zajednicku druženje i večeru za sve učesnike. Slike govore više od rijeci.

Cijeli tekst

Obavještenje za sve zainteresovane za rješavanje problema jezika u POOŠ “kOTORSKO”. Redovni sastanak biće održan u nedjelju 2.8.2015.god 18:15h u prostorijama MZ Čivčije.

Cijeli tekst

Montiranje novih pumpi

P22-07-15_10.39 P22-07-15_10.28

U toku jučerašnjeg dana počela je zamjena starih pumpi. Radovi će trajati nekoliko dana, dinamika je usaglašena tako da neće biti nestanka vode u dužem periodu, povremeno samo nekoliko sati. Nastoji se ublažiti ovaj toplinski udar kontinuiranom isporukom vode. Molimo sve građane da budu stpljivi i da racionalno  troše vodu  kako bi je svi imali podjednako.

Cijeli tekst

Bajramski koncert KUD-a

bajramska priredba 037 bajramska priredba 013 bajramska priredba 016 bajramska priredba 017

 

Kao i svake tako je i ove godine KUD  Mladost Kotorsko priredio bajramski program.Pred prepunom salom Doma Kulture proslavljen je Ramazanski Bajram u veoma dobrom raspoloženju Kulturno Umjetničko Drustvo dalo je cjelovecernji program i predstavilo sve tri folklorne postave : prva postava, druga postava i pioniri, te muzička sekcija.Publika je bila prezadovoljna programom i druzenjem a djelić atmosfere zabilježili smo i kamerom!

Cijeli tekst

Bajramska čestitka

kotorsko_3Sutra nam Bajram stiže, najljepši naš dan! Bajram Šerif Mubarek Olsun svim muslimanima a naročito kotoranima, ma  gdje god bili.

Savjet MZ  Kotorsko.

Cijeli tekst

Igraonica za djecu

djecija igraonica 024 djecija igraonica 005 djecija igraonica 007 djecija igraonica 008 djecija igraonica 011 djecija igraonica 010

 

U cilju kvalitetnog provodjenja slobodnog vremena djece u kotorsku upriličili smo drugu po redu posjetu “SUPERBUSA” mobilno edukativnog programa za djecu . Cilj ovog programa   unaprijedjenje lokalne zajednice u smislu kvalitetnog razvoja djeteta, promoviranje djecijih prava, solidarnost i uvažavanje različitosti.Ovaj edukativni projekat doprinosi prevenciji ovisnosti i vrsnjačkog nasilja, suzbijanju predrasuda i diskriminacije, podizanju ekoloske svijesti, jacanju samopouzdanja, formiranju zdravstveno higijenskih navika te mnogo drugih vjestina isposobnosti. Djeca su zaista uzivala a posebno sto su sami pravili zmajeve od papira o čemu svjedoče i ove fotografije!

Dolaze nam opet u augustu!

Cijeli tekst

Ljeto u Kotorsku

kotorsko_3

Sinoć je održan dogovoreni sastanak  svih udruženja i MZ  Kotorsko radi dogovora oko  termina predviđenih manifestacija u mjesecu Julu. Dogovoreno je  da zajednički naziv svih dešavanja bude “Ljeto u Kotorsku”, sve organizacije su dale termin održavanja svog programa, pri čemu one zadržavaju pravo na potpunu slobodu uređivanja programa, koji će same osmisliti. Po prvi put dogovoreno je zajedničko nastupanje svih , odnosno međusobno pomaganje između organizacija nije ničim uslovljena.  Dogovoreni termini bit će plakatirani onako kako slijedi.

M Z    K O T O R S K O

LJ E T O  U  K O T O R S K O M

  1. 18.07.  FK Borac , druženje svih generacija kluba i revijalne  utakmice,
  2. 18.07.   KUD Mladost,  Bajramski program u 20.30 h,
  3. 19.07...
Cijeli tekst

Donacija vodovodnih satova

P04-07-15_08.39 P04-07-15_08.38[1] P04-07-15_08.38[2]

Ranije postignut dogovor sa Catholic Relief Services (CRS) oko donacije nedostajućih satova počinje se realizirati. Svih 200 novih satova je isporučeno i nalazi se u magacinu MZ. Vrijednost satova , ventila i sitnog materijala kreće se oko 20000 KM. Ugradnja satova kreće u narednim danima , tako da će svako domaćinstvu u Kotorsku plaćati vodu onoliko koliko potroši. Samim tim smanjit će se potrošnja a  redovnim  očitanjem očekuje se porast prihoda čime će mnoge nejasnoće i nesporazumi oko potrošnje vode nestati. U narednim danima sva domaćinstava će dobiti listing sa iskazanom potrošnjom i uplatama za period I – VI, to je rezultat uvedene centralne baze podataka svih potrošača,  tako da se u svakom trenutku zna ko šta troši i koliko ko plaća.

Cijeli tekst