Mjesečna arhiva: Novembar 2015

Sanacija krova zgrade MZ

MZ Potok 024 MZ Potok 029 MZ Potok 015 MZ Potok 017 MZ Potok 019

Zgrada u kojoj je smještena kancelarija MZ kotorsko, Pošta i razna udruženja izgrađena je poslije drugog svjetskog rata, poslije toga je u više navrata doživjela rekonstrukcije. Međutim krov zgrade je održavan u manjim zahvatima, vršene su tekuće popravke na mjestima gdje je curila voda. Kako se došlo u situaciju da voda prodire na više mjesta, da je na mjestima  krov potpuno propao, tako da je voda cijedila niz zidove, i da pojedinih greda i rogova uopšte nema, tako da su uslovi za boravak u prostorijama  postali neizdrživi. Savjet MZ Kotorsko  donio je odluku da se krov sanira u dijelu koji je vlasništva MZ Kotorsko a ostatak u narednoj fazi dok se obavi razgovor sa vlasnicima tog dijela objekta...

Cijeli tekst

Tok čišćenja potoka 2

MZ Potok 013 MZ Potok 012 MZ Potok 014 MZ Potok 011

Dinamika čišćenja potoka predviđena je u dva dijela, prvi dio zahtijevao je učešće traktora na odvozu materijala izbačenog iz potoka , dok je drugi dio predvidio samo rad rovokopača. Na tom dijeli postojao je prostor za iskorištenje  materijala iz nanosa kao bi se uradio nasip koji bi produbio korito potoka. Urađeno je dodatnih 150m ćiščenja tako da je potok u donjem dijelu potpuno spreman  da prihvati velike oborine u zimskom periodu,  vidljivo je iz slike da taj dio nije očišćen  dugi niz godina, nekad prije rata.Treći dio zahtjeva angažovanje posebnog bagera kojim će se ovaj projekat privesti kraju o tome ćete dobiti obavijest narednih dana. Svi  radovi  izvedeni su u organizaciji i finansiranju savjeta  MZ Kotorsko.

Cijeli tekst

Tok akcije čišenja potoka

MZ Potok 007 MZ Potok 008 MZ Potok 010 MZ Potok 013

Najavljena akcija čišćenja potoka kod velikog trafoa u Vranjaku počela je u utorak 18.11. u organizaciji savjeta  MZ Kotorsko. Kao što je i najavljeno u  radovima na odvozu zemlje iz potoka učestvovali su i kotorski traktoristi,  bez kojih se  radovi ne bi okončali u skladu sa planiranom dinamikom. Izvršeno je čišćenje i odvoz zemljanog materijal iz potoka od mosta kod Sirćine kuće do mosta koji vodi ka Bečićima. U akciji je učestvovalo 6 traktora koji su izvezli 150 prikolica zemlje, koja je deponovana kod Borčevog stadiona. Zahvaljujemo kotorskim traktoristima: Muji Mejrušiću, Refkanu Žiliću, Hajri Nukici, Ahmetu Hadžiću, Zajketu i Seni Isiću na pomoći kod čišćenja potoka...

Cijeli tekst

NOVE MAŠINE STIGLE U ENTERIJE

 

image-809da93875343dcf2c172df6b6eb314b8adc943b829c91c23d3f64624ba2c0d9-V

 

Poslije mnogo godina, bivša fabrika namještaja koja je bila potpuno devastirana, sada ponovo stvara uslove za rad. Danas su iz Turske dovezene mašine koje će činiti liniju za proizvodnju ulja od suncokreta. Nakon što je prostor fabrike adaptiran, stvoreni su uslovi za pokretanje proizvodnje. Firma „Bioil“ je ovim korakom potvrdila svoje obećanje o oživiljavanju fabrike i stvaranju novih radnih mjesta. Uskoro možemo očekivati početak proizvodnje i zapošljavanje oko 50 radnika.

 

image-8649c26fd69fb47485457d4aa90e1ff5d9d35508e6784633a91e9e55d3dd2968-V

Preuzeto sa stranice  www.dmd.ba

Cijeli tekst

Čišćenje korita potoka

IMG_2532 IMG_2533 IMG_2534 IMG_2535 IMG_2536 IMG_2537

Kao što smo najavili, radovi na ćišćenju i produbljenju korita našeg najvećeg potoka biti će nastavljeni . Predviđeno je da se  u idućoj fazi uredi korito potoka kod trafoa u Vranjaku. kao što se vidi sa slika proticajni profil potoka skoro da ne postoji što je prozrokavalo veliko izlijevanje oborina i plavljenje okolnih kuća u 2014. god. Članovi savjeta MZ Kotorsko  zajedno sa komisijom  za komunalna pitanja u protekloj sjednici obišli su pomenutu lokaciju i donešena je odluka da se to mora pod hitno sanirati. Radovi  će otpočeti iduće sedmice, tako da će prije početka jesenjih kiša potok biti uređen za prijem veće količine padavina.

Cijeli tekst

Podjela novčanih sredstava

Sedzo Amira Krdzalic's photo.Sedzo Amira Krdzalic's photo.

Sedzo Amira Krdzalic's photo.
I u ovom mjesecu grupa građana Kotorska iz amerike, dodijelila je novčana  sredstava nekolicini građana Kotorska.Evo nam i ostalih slika kotoran koji su dobili novčana sredstva i to
1.SALIH ODOBASIC
2.REUF HAJRIC
3.TAJIB MUMINOVIC
a uskoro i slike od dzemata.
HALAL BILO.
UJEDNO OBAVJESTAVAMO KOTORANE DA SMO NA INICIJATIVU LAMIJE VATRES MEHMEDIC PRISTALI DA MJESECNO DONIRAMO 20-25KM ZA UZINU JEDNOG SKOLARCA U KOTORSKU.ZAHVALJUJEMO SE LAMIJI NA UKAZANOJ BRIZI OKO TOG UCENIKA.
Cijeli tekst

Pakirnica hrane u Enterijeru

POSTAVLJENA PAKIRNICA STOČNE HRANE U

KOTORSKOM

silosi

U krugu bivše fabrike namještaja Enterijer  danas je završeno postavljanje dva silosa kapaciteta po 70 mi jedan od 3,5 m3. Instalirani silosi će poslužiti kao pakirnica stočne hrane koja će se uvoziti najvećim dijelom iz Češke, Mađarske i Poljske. Iako će pakirnica raditi za poznatog kupca prioritet će ipak imati  lokalno stanovništvo. Smatramo da je ovo odlično rješenje da se zadovolje potrebe stanovništva čija je djelatnost uzgoj stoke ali i da se postigne što bolja cijena na našem tržištu. Ovo je još jedna prilika za Kotorsko koja će obezbijediti i nova radna mjesta.

Preuzeto sa info@ dmd.ba

Cijeli tekst

Snjegoborba

IMG_1977

O B A V I J E S  T

MOLIMO  ZAINTERESOVANE GRAĐANE  MZ KOTORSKO KOJI  SU

ZAINTERESOVANI  ZA  ZIMSKO ODRŽAVANJE  PUTEVA , DA SVOJE

PRIJAVE MOGU PREDATI DO 10.11.2015, GOD. U KANCELARIJU  MZ.

MZ KOTORSKO

Cijeli tekst