Wikipedia.org: Kotorsko

stara_karta_kotorskoIme Kotorsko nastalo je od rijeci Kotor, sto u prijevodu sa starogrckog i latinskog jezika znaci utvrda ili utvrdjeni grad. Nakon propasti Kotora nastalo je Kotorsko Naselje, ali se rijec Naselje izgubila, pa je ostala samo rijec Kotorsko, kao pridjevska imenica. Prvi pisani spomen Kotor imamo u knjizi “Popis Imperije” Bizantijskog cara Porfirogeneta iz 931. i 960 godine, dakle prije vise od hiljadu godina.

Na ovom podrucju su zivjela plemena Ilira, Panona, Kelta, Bogumila. Turci dolaze najvjerovatnije između 1512. (Tesanj, Gracanica) i 1536. (Modrica). Dolaskom Turaka vecinsko stanovnistvo postaje Bosnjacko-muslimansko. Kotorsko se razvija u ruralno i zanatsko naselje, koje vise ne doseze razvoj grada, nego je i selo i kasaba. Stradavalo je u ratovima i obnavljano. Iz tog perioda imamo i dva pisana spomenika: Jedan je pisan iz 1597 godine najstariji na ovom i sirem podrucju sa porukom: “Allah je jedan, a Muhamed je njegov vjerovjesnik”. Drugi je kamenom zidani kabur iz 1776 godine ovdje u dzamijskom haremu donje dzamije sa isklesanim natpisom: “Smrtnu casu svak ce ispiti i smrtnu odjecu obuci. Hasan sin Mahmudov. Za njegovu dusu Fatihu”.

Na geografskoj karti iz 1680 godine na mjestu Kotorska pise naziv KOTOR, kao i na jednoj drugoj iz 1718 godine pise KOTOR. I Filip Lastric 1776 godine u knjizi “Pregled starina Bosanske provincije” navodi među tvrđavama i gradovima i Kotorsko.

Kotorsko je stradalo od Mađara 1415 godine (Car Sigmund) i 1717 godine (General Petras). Inace cuvaju se usmena predanja o Kotorsku sa 7 pa i 13 dzamija. Tragovi temelja su se mogli naci sve do nedavno na Musalama-dva, Pobrđu, Lisinovica Brdu i Malim Mezarlucima. Nije razjasnjeno da li se radilo o istovremenom postojanju ili u nekom vremenskom toku. Međutim sigurno da je Kotorsko bilo znacajno naselje, da je imalo vodovod od keramickih cijevi, mektebe i medrese, najmanje dva dzemata, da je bilo administrativni centar i da je imalo mudar i misaon narod.
Novi razvoj sa svim gradskim odlikama dostiglo je Kotorsko devedesetih godina 20 vijeka; vodovod, kanalizacija, posta, asfaltirane ulice sa trotoarima i drvoredima, dom kulture, osmogodisnja skola, benzinska pumpa i motel, fabrika namještaja Enterijer, gradski saobracaj za Doboj. Sto je najvaznije imalo je mnogo intelektualaca, srednje obrazovanje je bilo masovno. Sport (Fudbalski klub Borac)i kultura su takodje bili za primjer ostalima na regiji (Majski dani kulture i sporta-Kotorsko i naravno KUD Mladost).
Kotorani su se kao i vecina Bosanaca, borili pod zastavom Turske, Austrougarske i u narodnooslobodilackom ratu 1941-1945, o cemu svjedoci i spomenik NOB. U posljednjoj agresiji 1992. godine od strane JNA, paravojnih formacija Srbije i Crne Gore i domacih nacionalista, poginulo je ili nestalo 68 osoba, cjelokupno stanovnistvo je protjerano, a mjesto gotovo potpuno unisteno, kako gradevine tako i infrastruktura.

Kotorani ne bi bili Kotorani i to BASKA, kako rece Omer Pasa Latas, kad se ne bi vratili na svoje, vratili svoju imovinu, svoja prava i izgradili vjerske, skolske, kulturne i sportske objekte.

3 komentara za: Wikipedia.org: Kotorsko

  • Sale  je napisao: :

    Ovakve kraće crtice iz istorije Kotorskog treba dodavati, kad god neko članak – tekst takve vrste pošalje. Komentari su dozvoljeni ali mogu se i zabraniti.

  • Fehro  je napisao: :

    Treba ostaviti mogućnost komentarisanja, to će omogućiti ukazivanje na eventualne greške u tekstu ali i dati dodatne podatke o istoriji Kotorskog.Tim prije što se vjerovatno omogućuje komentarisanje za svaki tekst-članak posebno.

  • Sale  je napisao: :

    Da, komentar je omogućen za svaki članak-tekst koji se objavi. Osim toga u okviru komentara moguć je i odgovor (replika :))

Upiši odgovor