Nogomet u Kotorskom – pogled unazad

FK 'Branik' snimljen 5. jula. 1951. god.

Prva organizovana aktivnost vezana za sport je bila osnivanje Ogranka sokolskog društva iz Dervente u Kotorsku. Članovi ovog ogranka učestvovali su na Pokrajinskom sletu 14. i 21. augusta  1927. god. u Sarajevu. Učestvovali su i na sletu u Johovcu (1933. god.) i Majevcu (1935. god.)  Nurija Sivčević, član ogranka, učestvovao je i na Svesokolskom sletu u Pragu.
U periodu II svjetskog rata nije bilo sportskih aktivnosti ali nakon njega članovi iz Kotorska bili su aktivni u okviru DTV  ‘Partizan’. U to vrijeme veliki broj učenika putnika koji išli u školu u Doboj, često je na Meraji, čekajući  ‘Ćiru'   igralo nogomet i svoju ekipu su zvali ‘Putnik’. Nezvanično, prvi fudbalski klub osnovan je pod imenom ‘Branik’. To je bio klub đaka, mladih radnika i zemljoradnika. Zvanično, ovaj fudbalski klub je registrovan 1950. god., u čemu je posebna zasluga Ferhata fk_borac_kotorskoKotorića i Vinka Kaliha, koji je tada radio kao učitelj u Johovcu. Klub je registrovan kao ogranak FK  ‘Željezničar’ iz Doboja. Prve klupske prostorije su bile u kući Muhameda Huskića a prva zvanična utakmicu ‘Branik’ je odigrao u Johovcu sa FK  ‘Željezničar', jer Kotorsko nije imalo igrališta (vidi sliku).  Igralište je napravljeno na Stavcima 1951. god.

Veliki interes mladih za sportom uslovio je da se 1952. god. neformalno u Kotorskom osnuje i drugi klub pod imenom ‘Polet’ , koji je imao igralište na Sredeljima. Međutim to je bilo previše za Kotorane pa se ova dva kluba ujedinjuju pod nazivom ‘Zadrugar', obzirom da je pokrovitelj kluba bila Zemljoradnička zadruga.  ‘Zadrugar’ je 1954. god. osvojio KUP sreza Doboj pobjedivši 23.augusta te godine  FK ‘Mladost’ iz Osječana. Ponovo je 1953. god. došlo do promjene imena kluba, i od tada nosi ime ‘Borac’. Uspjesi kluba nisu bili mali, 1956. god. osvojeno je drugo mjesto u Opštinskoj lizi Doboj a zatim se uspješno takmičio dvije sezone u Sreskoj lizi. U sezoni 1957/58. FK ‘Borac’ dospio je u Finale Kupa Maršala Tita za srez Doboj ali je izgubio od ‘Sloge’ u Doboju.

Uspješni nastupi su bili sve do 1964. god. , kada dolazi do smjene generacija i nastupa stagnacija , opada interes za fudbal i klub odlazi te godine u niži rang takmičenja. Preokret je nastao 1971. god. kada je napravljeno novo igralište na Trnovim Poljima , nazvano ‘17. april’ Kotorsko. ‘Borac’ je tada iz Grupne lige prešao u Podsaveznu ligu  da bi se 1975/76. kao ubjedljivo najbolji plasirao prešao u Zonsku ligu. Poslije reorganizacije 1978. god. ,  ‘Borac'  se uspješno takmičio u Međuopštinskoj ligi.

/tekst  preuzet iz knjige Kotorsko, autor teksta Reuf Huskić/

Upiši odgovor